İşe giderken, arkadaş buluşmasında, hatta evde zaman geçirirken modunun yükselmesi amacıyla…

İşe giderken, arkadaş buluşmasında, hatta evde zaman geçirirken modunun yükselmesi amacıyla… Evet; makyaj yapmak için aslında pek çok neden bulunabilir ve yapacağın makyajın özellikleri de ruh haline göre değişebilir. Bazen bir rimel ve nude bir ruj o günkü makyajın için yeterli olurken bazen kırmızı bir rujla dudaklarını ön plana çıkarıp daha iddialı bir makyaj yapmak isteyebilirsin. Eğer yapacağın makyajda gözlerin dikkat çeksin, bakışların daha çarpıcı hale gelsin istiyorsan da buğulu göz makyajı tam sana göre!

O halde şimdi, “dumanlı göz makyajı” ya da “smokey göz makyajı” olarak da bilinen buğulu göz makyajı yapımını ve bu makyaj hakkındaki diğer detayları adım adım anlatayım.

Doğru Bir Uygulama İçin: Başlamadan Önce Bilmen Gerekenler

Uygulamada herhangi bir sorun yaşamaman için öncelikle bazı noktalar hakkında bilgi sahibi olman oldukça faydalı olabilir.

Dumanlı Göz Makyajı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Far bazı
  • Uygulamak istediğin tonlarda farlar (astar, göz kapağı kıvrımı rengi ve göz kapağı köşesi için)
  • Göz kalemi ya da eyeliner
  • Far ve gölgelendirme fırçaları
  • Maskara
  • Kirpik kıvırıcı

Eğer cilt makyajı da yapacaksan yukarıdaki malzemeler dışında fondöten, allık, bronzer gibi diğer makyaj malzemelerine de ihtiyacın olabilir. Bu arada cilt makyajını; dilersen göz makyajını uygulamadan önce, dilersen de sonra yapabileceğini not düşeyim.

Eğer kullandığın farların tozları uygulama sırasında çok dökülmüyorsa bu durumda göz makyajı öncesinde cilt makyajını yapabilirsin. Farların tozlarının dökülmesi ise cilt makyajının kirli görünmesine yol açabilir. Bu nedenle göz makyajı sonrasında bir ıslak mendille cildini temizledikten sonra cilt makyajını yapman daha doğru olabilir.

Buğulu Göz Makyajı Hangi Renklerle Yapılır?

Buğulu göz makyajı yapımı hakkındaki diğer önemli ayrıntılara geçmeden aklına takılabilecek bir soruyu daha açıklığa kavuşturayım: Dumanlı göz makyajında hangi renkler kullanılır? Bu aslında senin yaratmak istediğin etkiye ve nereye giderken makyaj yaptığına göre değişebilir. Kahverengi ve siyah en çok tercih edilen renklerden olsa da yeşilden maviye, griden mora kadar farklı renklerle bu makyajı yapman mümkün.

Mesela günlük kullanım için doğal buğulu göz makyajı yapacaksan açık kahverengi tonlarından ya da beyazdan griye doğru gidebilecek bir renk paletinden yararlanabilirsin. Ama bir gece davetine katılacağın için iddialı bir göz makyajı yapmak istiyorsan daha koyu renklerin hakim olacağı siyah buğulu göz makyajını tercih edebilirsin.

Dumanlı Göz Makyajı Kimlere Yakışır?

Bu konuda hiç endişelenme; smokey göz makyajı herkese yakışır ama önemli olan bazı ipuçlarını bilmek.

  • Göz kapakların düşükse ya da gözlerin küçükse yaptığın makyajın ve dolayısıyla gözlerinin karanlık görünmesini önlemek için gölgelendirmede siyah, göz kapaklarında ise koyu kahverengi gibi koyu tonlardan uzak durmalısın.Uygulamak istediğin tonlarda farlar (astar, göz kapağı kıvrımı rengi ve göz kapağı köşesi için)
  • Dış köşeleri aşağıya doğru çekik gözlere sahipsen göz kapağının tümüne uygulayacağın en açık renk seçiminde, parıltılı farlardan yardım alabilirsin. Gölgelendirmede ise parıltısız koyu renkleri tercih edebilirsin.Far ve gölgelendirme fırçaları
  • Badem ve dış köşesi yukarı doğru kalkık gözlerin varsa bu durumda kaş kemiğini ve göz kapağının iç bölümünü ön plana çıkarmak için parıltılı beyaz gibi açık tonlardaki farları kullanabilirsin.
  • Eğer gözlerin yuvarlaksa göz kapağının dış kısmında yapacağın gölgelendirmenin yuvarlak değil, çekik hatlı olmasına özen gösterebilirsin.

Şimdi, adım adım kolay dumanlı göz makyajı nasıl yapılır anlatmaya başlayayım.

1. Göz Makyajına Far Bazı Sürerek Başla

Dumanlı göz makyajı yapımı için ihtiyaç duyacağın ilk ürün, far bazı olacak! Far bazı; kullandığın farların renklerinin daha canlı görünmesine, göz makyajının daha kalıcı olmasına yardımcı olabiliyor. Hatta gün içinde göz kapağında far birikintilerinin oluşmasının önüne geçebiliyor. Bu nedenle uygulama öncesinde göz kapağından kaşına kadar, göz kenarlarını ve göz altlarını da unutmayacak şekilde far bazı sürmelisin.

2. Göz Kapağına Astar Rengi Uygula

Far fırçana, crease bölgende ve gölgelendirmede kullanacağın farlardan daha açık renkte bir far alarak tampon hareketlerle bütün göz kapağına uygulamalısın. Genellikle nötr renkler seçilerek yapılan bu uygulama sayesinde, uygulayacağın diğer farkları daha kolay bir şekilde sürebilir ve dağıtabilirsin.

Bu arada minik bir ipucu: Farı fırçana aldıktan sonra fırçaya hafif bir şekilde vurarak fazla farı atabilir ve daha kusursuz bir uygulama yapabilirsin.

3. Crease Bölgesini Belirginleştir

Crease bölgesine (göz kapağının üzerindeki kemikli bölge) uygun temiz bir fırçaya, seçtiğin üç renkten orta koyulukta olanı almalısın ve göz kapağının hemen üzerindeki kemikli alana, katlanma bölgene uygulamalısın. Bu uygulama sırasında crease bölgesini izleyerek renk yoğunluğu göz kapağının dış kısmında olacak şekilde farı uygulamalısın. Bu arada crease bölgesini belirginleştireceğin ve gölgelendirme yapacağın farlarda parıltılı seçenekleri tercih etmemen gerektiğini de hatırlatayım.

4. Gölgelendirme ile Bakışlarını Çarpıcı Kıl

Gölgelendirme için seçtiğin koyu renkli farı fırçana almalı ve fazla farı fırçaya hafifçe vurarak temizlemelisin. Bu arada gölgelendirme için seçtiğin far da simli ya da parıltılı olmamalı.

Fırçayı göz kapağının dış kısmından başlayarak uygulamaya başlamalı ve göz kapağının ortasına gelmeden bitecek şekilde devam ettirmelisin. İç kısımlara gittikçe rengin daha açık görüleceği şekilde uygulama yapmaya özen göstermen gerektiğini de not düşeyim.

Son olarak temiz bir karıştırma fırçası alarak astar renk ve gölgelendirme rengi arasında fırçayı çok bastırmadan hareket ettirmeli, renklerin doğal bir şekilde birbirine karışmasını sağlamalısın.

5. Kirpiklerini Daha Belirgin Hale Getir

Kirpik diplerini belirginleştirmek, bakışlarının daha çarpıcı olmasına yardımcı olur. İster göz kalemi istersen de bir eyeliner ile üst kirpik diplerini belirginleştirebilirsin. Alt kirpik diplerini belirginleştirmek için ise gölgelendirmede kullandığın fardan yardım alabilirsin.

Bu uygulamanın ardından dilersen bir kirpik kıvırıcıdan da yardım aldıktan sonra kirpiklerine maskara sürebilirsin.

Senin için hazırladığım adım adım dumanlı göz makyajı anlatımı sayesinde umuyorum ki artık bu makyajı yapmak eskisi kadar zor olmayacak! 

Bu arada hayatına dair öngörülere sahip olmak, üstelik bunu yaparken de eğlenmek zor değil. Hemen kahveni pişir ve Kaave uygulamasını indirerek falına baktır!

Kaave Android uygulaması için tıkla.

Kaave iOS uygulaması için tıkla.